Cel puţin 19 copii și doi profesori au fost ucişi într-un atac care a avut loc la o şcoală din Texas. Atacatorul, un tânăr de 18 ani, a fost şi el ucis de poliţişti, iar doi dintre agenţii forţelor de ordine au fost răniţi în schimbul de focuri.

Mai mulţi elevi sunt în spital, în stare critică. Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat de acestă tragedie, cere urgent noi legi cu privire la portul de armă şi dă vina pe lobby-ul fabricanţilor de arme.

După ce şi-a împuşcat bunica, tânărul de 18 ani a dat buzna într-o şcoală primară unde învăţau copii cu vârste între 5 şi 11 ani, dintr-un orăşel aflat în apropiere de graniţa cu Mexicul. Înarmat cu o pușcă automată şi un pistol, a început să tragă la întamplare în copiii aflaţi în clase. A ucis 19 elevi și 2 profesori.

Familiile au primit mesaje de alertă şi, disperaţi, părinţi şi bunici, au alergat într-un suflet să-şi salveze copiii.

Ryan Ramirez, tatăl unuia dintre elevi: Sunt confuz și îngrijorat. Încerc să aflu unde este copilul meu...”

Jessie Rodriquez, tatăl unei eleve: Îmi caut fiica. După atac, ei nu știu unde se află.”

Până acum, oficialii nu au dezvăluit motivul atacului.

Pete Arredondo, şeful poliţiei din Uvalde: „Momentan, încă lucrăm la această investigație. Odată ce vom putea oferi informații familiilor, vom face acest lucru. Evident, prioritatea noastră este să informăm familiile noastre și să le oferim câteva date. Așa că vă rugăm să aveți răbdare.”

Atacatorul era elev la un liceu aflat la trei kilometri de școala unde au avut loc scenele îngrozitoare. El ar fi primit cadou de ziua lui armele cu care săvârşit atacul. Ba mai mult, s-a lăudat pe reţelele sociale cu aceste arme.

Erick Estrada, şef al departamentului de securitate publică din Texas: „Suspectul a intrat cu maşina într-un șanț din apropierea școlii. A ieșit din vehicul înarmat cu ceea ce cred că era o pușcă și a încercat să intre în școala unde un poliţist a încercat să îl oprească, dar din păcate individul a reușit să pătrundă în incintă și de acolo a mers mai departe, a intrat în mai multe săli de clasă și a început să tragă.”

America este în șoc după acest eveniment, cel mai sângeros din ultimii 10 ani.

Joe Biden, președintele SUA: „Am sperat, când am devenit președinte, că nu va trebui să mai fac asta. Un alt masacru, Uvalde, Texas. O școală primară. Elevi frumoși şi nevinovați de clasele a doua, a treia și a patra. Şi alţi zeci de copii mici care au fost martori la ceea ce s-a întâmplat, şi-au văzut prietenii murind ca și cum ar fi fost pe un câmp de luptă, pentru numele lui Dumnezeu!”

Preşedintele Joe Biden a mai spus că îi vede vinovaţi pe cei care susţin „lobby-ul armelor".

Joe Biden, președintele SUA: Am obosit şi m-am săturat! Trebuie să luăm măsuri. Și să nu-mi spuneţi că nu putem face ceva în legătură cu acest carnagiu. Producătorii de arme au petrecut două decenii făcând o promovare agresivă pentru armele de asalt, ceea ce le aduce un profit foarte mare.”

Preşedintele democrat a criticat și opoziţia republicană, care îi blochează toate încercările de a trece prin Congres o serie de măsuri, cum ar fi verificarea obligatorie a cazierului şi antecedentelor psihiatrice ale persoanelor care cumpără arme.

Kamala Harris, vicepreşedintele SUA: „De fiecare dată când se întâmplă o astfel de tragedie, ni se frânge inima, dar inimile noastre frânte nu înseamnă nimic în comparație cu inimile frânte ale familiilor victimelor. Și totuși, astfel de atacuri continuă să se întâmple. Cu toții ne-am spus de multe ori unii altora: „Ajunge! E prea mult!”

De la începutul anului, peste 200 de atacuri în masă au avut loc pe teritoriul Statelor Unite. Adică, mai mult de unul pe zi.

38 dintre acestea s-au petrecut în şcoli, iar Texasul este unul dintre statele americane cu cele mai relaxate legislații privind posesia de arme de foc.