Bild: Conferință secretă în Lituania, unde s-au discutat trei scenarii în care Putin ar pierde puterea în Rusia

Ultima actualizare: 28-05-2022 08:47
Presedinte Rusia Vladimir Putin
Getty

O conferință secretă a fost organizată în Lituania pentru a discuta scenariile cu care s-ar putea confrunta președintele Rusiei Vladimir Putin în urma deciziei de a invada Ucraina.

La întâlnirea organizată de Ministerul lituanian de Externe au fost prezenți în jur de 70 de participanți: foști politicieni de rang înalt, experți, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului și chiar ruși care trăiesc în străinătate de mult timp, conform Bild, citat de Pravda.

„Putin a adus Putinismul în Rusia așa cum Hitler a făcut fascismul acceptabil la nivel social în Germania. De aceea, Reich-ul lui Putin ar trebui să fie tratat astăzi la fel ca Reich-ul german în timpul războiului dintre 1939 și 1945 (Al Doilea Război Mondial). Hitler i-a asuprit pe germani la fel cum el (Putin) i-a asuprit pe ruși. Dar ambele națiuni le-au ușurat treaba despoților lor”, a spus un participant din Sankt Petersburg.

Un alt participant a spus: „Putin crede că rușii sunt superiori ucrainenilor din punct de vedere etnic, deci are dreptul să le ia casele ucrainenilor și să îi subjuge. De aceea Rusia trebuie să fie `deputinizată` cât mai curând posibil”.

Trei posibile scenarii de deputinizare

În cadrul conferinței au fost discutate trei scenarii de deputinizare.

Primul, și cel mai optimistic, este că „Rusia va deveni o Ucraina mai mare”. Scenariul se bazează pe faptul că vor fi fisuri în conducerea regimului de la Kremlin, alegeri democratice și, astfel, Rusia se dezvolta după Ucraina. Însă scenariul este puțin probabil.

Al doilea scenariu l-ar vedea pe Putin dat jos de generalii armatei sale și seriviciile secrete, și înlocuit de un nou regim mai puțin războinic. Scenariul a fost văzut în cadrul conferinței ca fiind o oportunitate și pentru Rusia, „orice schimbare” fiind considerată „un pas înainte” în momentul de față.

Ultimul scenariu a fost supranumit „scenariul de groază” și implică „răscoală de jos”, prin care „masele needucate se răscoală împotriva regimului din frică, disperare și sărăcie. Sub această situație ipotetică, condiții similare cu cele de război s-ar isca, lupte stradale vor începe în toate orașele și Rusia se va dezintegra în mai multe republici.

CITEȘTE ȘI: Cercetătorii militari chinezi se tem de sateliții lui Elon Musk. Spun că este nevoie de soluții pentru distrugerea lor

Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO