Război în Ucraina, ziua 120. Guvernatorul din Donețk: Rușii au ucis șase civili. Alți cinci oameni au fost răniți

Un oficial ucrainean care urmărește demersul țării de a adera la Uniunea Europeană afirmă că este "100%" sigură că toate cele 27 de națiuni ale UE vor aproba candidatura Ucrainei în timpul unui summit din această săptămână.

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

SUMAR

23-06-2022 21:02
23-06-2022 22:50

Președintele Zelenski ar lua în considerare să schimbe șeful Serviciilor de Securitate ale Ucrainei, pe Ivan Bakanov, cu o persoană mult mai potrivită pentru acest post.

23-06-2022 21:47

Video. Realitatea crudă din zonele rezidențiale din Ucraina

Realitatea crudă din zonele rezidențiale din Ucraina este prezentată într-un video în care un bărbat stă lângă o rachetă neexplodată chiar din baia lui. 

23-06-2022 21:06

Șase civili din Donețk au murit astăzi

Guvernatorul din Donețk a publicat un nou mesaj pe contul său de Telegram.

„Pe 23 iunie, rușii au ucis șase civili în Donețk: trei în Pryshib, doi în Avdiivka și unul în Chasiv Yar. Alți cinci oameni au fost răniți astăzi”, a scris acesta.

23-06-2022 21:44

Moldova și Ucraina au primit statutul de state candidate la aderarea la UE

Președintele Consiliului European a anunțat că s-a ajuns la un consens privind statutul de candidat UE pentru Ucraina și Moldova. ”Un moment istoric”.

23-06-2022 21:01

Belarus ar putea furniza Rusiei arme și echipamente militare

Echipamentele armatei belaruse sunt în curs de întreținere și scoase din depozie. Astfel există suspiciuni că ar putea fi transferate în Rusia și mutate pe linia frontului, scrie Kyiv Independent.

23-06-2022 19:46

Kuleba le cere ţărilor africane ”să fie alături de Ucraina”

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba îndeamnă joi ţările africane ”să fie alături de Ucraina”, a cărei invazie de către armata rusă, la sfârşitul lui februarie, alimentează temeri cu privire la riscul unei grave crize alimentare mondiale în Africa, relatează AFP.

”Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a subliniat DmitroKuleba într-o conferinţă de presă - prin videoconferinţă - cu jurnalişti africani.

El îndeamnă ţările africane ”să nu cumpere cereale ucrainene furate”, acuză el, de către Rusia.

”Este oribil că Rusia se joacă de-a «jocurile foamei» cu lumea blocând exporturle alimentare ucrainene şi încercând totodată să arunce vina asupra Ucrainei”, spune ministrul ucrainean.

23-06-2022 19:44

SUA: Trupele ruse au învăţat din greşelile făcute la începutul invaziei în Ucraina

Trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, după ce au învăţat din greşelile făcute în primele etape ale invaziei lor în această ţară, au declarat pentru CNN doi oficiali americani ce au acces la analizele făcute de serviciile de informaţii ale SUA.

23-06-2022 19:37

Marea Britanie este dispusă să ajute Ucraina să demineze regiunea coastei de sud

Marea Britanie este dispusă să ajute Ucraina să demineze regiunea coastei de sud a țării pentru a ajuta la exporturile de cereale, spune premierul Boris Johnson.

„Da, nu vreau să intru în detalii tehnice sau militare, dar vă puteți da seama din ceea ce am făcut deja în furnizarea de echipamente către Ucraina, cu siguranță vorbim cu ei la nivel tehnic pentru a ajuta la deminarea Odesei”, a spus acesta.

23-06-2022 19:34

„Nu există un loc sigur” rămas în Lîsîceansk, susține șeful administrației regionale militare din Luhansk.

Autoritățile continuă să evacueze civili și să trimită ajutor umanitar, spune acesta.

23-06-2022 17:26

Armata ucraineană: Situația din Severodonețk este „dificilă”, dar „stabilă”

Armata ucraineană a transmis că situața din Severodonețk este „dificilă”, dar „stabilă”.

„Acum, situația este dificilă, stabilă, luptele sunt în desfășurare. Oamenii noștri au arme la dispoziție și sunt sprijiniți de unitățile de artilerie, însă din păcate inamicul are avantaj în atacuri. Rusia are destule sisteme de artilerie, destulă muniție, provoacă lovituri masive cu focuri, însă soldații noștri manevrează cu pricepere printre pozițiile fortificate”, au declarat Forțele Armate ale Ucrainei.

23-06-2022 16:55

Mai mult de jumătate din regiunea Donețk este controlată de ruși

Șefiul administrației militare din Donețk spune că rușii controlează mai multe de jumătate din regiune.

Doat 45% din Donețk se află sub controlul forțelor ucrainene.

„Este foarte dificil să spunem că restul orașelor sunt controlate de inamic, pentru că acestea sunt distruse de inamic, sunt doar teritorii", a declarat acesta.

23-06-2022 16:39

Putin îndeamnă ţările membre BRICS la cooperare împotriva acţiunilor ”egoiste şi necugetate” ale Occidentului

Preşedintele rus Vladimir Putin îndeamnă joi ţările membre BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - să coopereze împotriva ”acţiunilor egoiste” ale Occidentului, în contextul unor sancţiuni fără precedent impuse Rusiei din cauza invaziei şi Războiului din Ucraina, relatează AFP.

”Numai bazându-ne pe o cooperare cinstită şi reciproc avantajoasă putem să căutăm rezolvări ale situaţiei de criză care loveşte economia mondială, din cauza acţiunilor egoiste şi necugetate ale anumitor ţări”, îndeamnă Putin la summitul virtual al BRICS.

Putin se referă astfel la efectul asupra economiei mondiale pe care-l atribuie sancţiunilor, ci nu invaziei sale a Ucrainei.

El denunţă în acest dscurs încercări ale acestor ţări din Occident de ”a se servi de mecanisme financiare pentru a face întreaga lume responsabilă de propriile lor greşeli de politică macroeconomică”.

”Un rol de conducere alţărilor BRICS este azi mai necesar ca niciodată în vederea elaborării unei politici unificatoare, pozitive, vizând să creeze un sistem (mondial) cu adevărat multipolar”, dă asigurări liderul de la Kremlin.

Potrivit lui Putin, ţările BRICS pot conta în acest sens pe susţinerea ”mai multor ţări din Asia şi America Latină, care aspiră la o politică independentă”.

23-06-2022 16:07

Cei doi britanici și marocanul condamnați la moarte de Rusia vor face apel împotriva deciziei, susține avocatul unuia dintre aceștia.

În timp ce un așa-zis tribunal din Republica Populară Donețk i-a acuzat de „activități mercenare”, cei aceștia insistă că erau soldați obișnuiți ce serveau în armata ucraineană.

23-06-2022 15:53

Nike își oprește activitatea din Rusia

Compania americană Nike a anunțat că își va opri complet activitatea din Rusia din cauza războiului din Ucraina.

„Nike a luat decizia de a părăsi piața rusească. Prioritatea noastră este să ne asigurăm că ne sprijinim angajații în timp ce reducem în mod responsabil operațiunile în lunile ce urmează”, a transmis firma.

23-06-2022 15:45

Lavrov: Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Ucraina şi aliaţii occidentali ar fi deminat Marea Neagră

Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul şi aliaţii săi occidentali ar fi deminat porturile de la Marea Neagră, a declarat, joi, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă, după discuţiile cu omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, relatează CNN.

”Încercările Turciei şi ale secretarului general al ONU ar fi avut succes cu mult timp în urmă dacă Ucraina şi stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră”, a declarat Serghei Lavrov.

El a mai subliniat că eforturile de organizare a unei coaliţii internaţionale menite să demineze porturile din Marea Neagră ”vizează doar intervenţia în afacerile regiunii Mării Negre sub coordonarea ONU”, a adăugat Lavrov.

23-06-2022 15:44

Două terminale agricole din portul ucrainean Mîkolaiv, bombardate de ruşi

Două terminale de depozitare a cerealor au fost atinse de bombardamente ruse în oraşul portuat Nikolaev, în Ucraina, au anunţat operatorii acestora, Bunge şi Viterra, relatează AFP.

Terminalul portuar Evri, proprietatea Viterra, destinat uleiurilor vegetale, a fost ”avariat într-un atac cu rachetă”, soldat cu un rănit uşor, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de incendii, iar un al treilea a fost avariat.

Instalaţii aparţinând Bunge au fost ”atinse în ultimele atacuri ruseşti în regiune”, a anunţat o purtătorare de cuvânt, precizând că nu s-au soldat cu răniţi şi că amploarea pagubelor era necunoscută imedat.

23-06-2022 15:23

Sistemele de rachete HIMARS au ajuns în Ucraina

Sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) din Statele Unite au sosit în Ucraina, a declarat, joi, ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.

"HIMARS au ajuns în Ucraina. Mulțumesc colegului și prietenului meu Lloyd J. Austin III pentru aceste arme puternice", a scris Reznikov pe Twitter.

HIMARS este un sistem de rachete cu lansare multiplă dezvoltat pentru armata americană în anii 1970. Acesta transportă o capsulă preîncărcată cu șase rachete ghidate de 227 mm, sau o capsulă încărcată cu o rachetă tactică.

Atât Rusia, cât și Ucraina utilizează deja sisteme MLRS, dar versiunea HIMARS cu șase rachete trimisă pentru a ajuta Kievul este mai avansată, având o rază de acțiune și o precizie superioare, transmite CNN.

23-06-2022 15:12

Republica Cehă nu va mai elibera vize pentru cetățenii din Rusia și Belarus

Guvernul ceh a adoptat, joi, o propunere a Ministerului Afacerilor Externe de a nu mai elibera vize pentru cetățenii din Rusia și Belarus, cu excepția cazurilor umanitare, transmite The Kyiv Independent.

23-06-2022 15:05

Parlamentul European îi îndeamnă pe liderii UE să acorde "fără întârziere" candidatura Ucrainei

Parlamentul European a adoptat o rezoluție cu 529 de voturi pentru, 45 împotrivă și 14 abțineri, prin care solicită șefilor de stat - care își vor desfășura joi și vineri summitul - să acorde "fără întârziere" statutul de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova.

De asemenea, liderii UE ar trebui să facă același lucru cu Georgia "odată ce guvernul său a dat curs" priorităților indicate de Comisia Europeană, a precizat parlamentul într-un comunicat.

"Ucrainenii, moldovenii și georgienii merită să trăiască în țări libere, democratice și prospere, care sunt membri mândri și angajați ai familiei europene", a mai transmis Parlamentul European, potrivit Al Jazeera.

23-06-2022 14:11

Ucraina afirmă că forțele rusești au capturat două sate din regiunea Luhansk

Trupele Kremlinului au capturat, joi, două sate din estul regiunii ucrainene Luhansk și încearcă să captureze un al treilea, au declarat oficiali militari ucraineni, informează France 24.

Statul Major General al armatei ucrainene a declarat că forțele ruse au preluat controlul asupra satelor Loskutivka și Rai-Oleksandrivka și că încearcă să captureze Sîrotîne, în afara orașului Severodonețk, centrul administrativ al regiunii Luhansk din Donbas.

23-06-2022 13:20

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, joi, că nu există nicio legătură între operațiunea militară de pe teritoriul ucrainean și actuala criză alimentară.

Lavrov a mai menționat că această poziție este recunoscută atât de Statele Unite, cât și de membrii organizațiilor internaționale, potrivit Baha.com.

Afirmațiile lui au urmat celor declarate de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, în urmă cu câteva zile, când a menționat că "volumul de cereale de pe piață este mai mare decât în anii precedenți".

23-06-2022 12:19

Acuzațiile privind furtul de cereale ucrainene, investigate de Turcia

Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia ia în serios afirmațiile potrivit cărora grânele ucrainene au fost furate de Rusia și că investighează aceste acuzații.

Cavusoglu a declarat că Turcia nu va permite ca cereale furate de Rusia sau de orice altă țară să fie aduse în țara sa, notează Al Jazeera.

Aflat la Ankara, ministrul britanic de Externe, Liz Truss, spune că problema declanșată în jurul cerealelor blocate în Ucraina trebuie rezolvată în următoarea lună și a oferit expertiza Marii Britanii pentru a ajuta la rezolvarea situației.

23-06-2022 11:06

Șeful UE pentru climă afirmă că tăierile de gaze rusești au afectat 12 țări

Circa 12 state din Uniunea Europeană au fost afectate de reducerile privind aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia, a declarat Frans Timmermans, șeful politicii climatice a UE, notează Al Jazeera.

Timmermans a declarat că zece dintre cele 27 de țări membre ale UE au emis un "avertisment din timp" cu privire la aprovizionarea cu gaze, primul și cel mai puțin grav dintre cele trei niveluri de criză identificate în regulamentele UE privind securitatea aprovizionării cu energie.

23-06-2022 10:59

Charles Michel, încrezător în candidatura Ucrainei și a Republicii Moldova la UE

Charles Michel, președintele Consiliului European, a transmis că este încrezător că Ucraina și Republica Moldova vor primi statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, conform Baha.com.

"Sunt sigur că astăzi vom acorda statutul de candidați Ucrainei și Republicii Moldova", a declarat Michel.

În urma aprobării din partea Comisiei Europene, decizia privind candidatura Ucrainei și a Republicii Moldova va fi pronunțată astăzi, în cadrul summitului de la Bruxelles, deși procesul ar putea dura ani de zile până când țările vor adera la blocul comunitar.

23-06-2022 10:23

Forțele rusești au avansat „probabil” cinci kilometri în cinci zile spre Lîsîceansk, susțin britanicii

Ministerul britanic al Apărării a declarat joi că forțele ruse au avansat în ultimele cinci zile la periferia orașului Lîsîceansk.

Începând cu 19 iunie, "este foarte probabil ca forțele ruse să fi avansat peste 5 kilometri spre zonele sudice ale orașului Lîsîceansk din Donbas", a declarat Ministerul Apărării pe Twitter în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina.

"Unele unități ucrainene s-au retras, probabil pentru a evita să fie încercuite. Performanța îmbunătățită a Rusiei în acest sector este probabil un rezultat al consolidării recente a unităților și al concentrării puternice a focului. Forțele rusești pun buzunarul Lîsîceansk-Sieverodonețk sub o presiune din ce în ce mai mare cu această avansare progresivă în jurul marginilor zonei construite. Cu toate acestea, eforturile sale de a realiza o încercuire mai profundă pentru a cuceri vestul regiunii Donețk rămân în impas", transmit britanicii, conform The Guardian.

23-06-2022 09:01

Aliaţii Ucrainei, vizaţi de atacuri cibernetice comise de hackeri ruşi

Hackeri ruşi au iniţiat atacuri cibernetice la scară largă asupra aliaţilor occidentali ai Ucrainei, a anunţat Microsoft, relatează dpa, citată de Agerpres.

Hackerii au vizat în special computere guvernamentale din statele membre NATO, a avertizat compania de software miercuri seara, adăugând că, în timp ce ţinta principală a fost Statele Unite, experţii Microsoft au detectat atacuri cibernetice asupra a circa 128 de organizaţii din 42 de ţări.

Hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în 29% din reţelele pe care au încercat să le atace, a spus compania, adăugând că au fost furate date în urma a cel puţin un sfert dintre aceste atacuri.

23-06-2022 08:26

Mai multe depozite de muniție ale armatei ruse au fost distruse de trupele ucrainene

Comandamentul Operațional "Sud" al Ucrainei a declarat că a ucis 20 de soldați ruși pe 22 iunie și a distrus două depozite de muniție, precum și unele echipamente militare ale ocupanților, inclusiv un obuzier autopropulsat, și patru vehicule militare, notează The Kyiv Independent.

23-06-2022 08:05

Zelenski cere arme grele: Rușii vor să distrugă pas cu pas întregul Donbas

Atacurile aeriene și de artilerie considerabile ale Moscovei au ca scop distrugerea întregii regiuni Donbas, a declarat Zelenski, în timp ce i-a îndemnat statele occidentale să accelereze expedierea de arme grele pentru a face față Rusiei pe câmpul de luptă.

"În Donbas au loc atacuri aeriene și de artilerie masive. Obiectivul ocupanților în această direcție rămâne același - vor să distrugă pas cu pas întregul Donbas. Lisichansk, Sloviansk, Kramatorsk - ei urmăresc să transforme orice oraș în Mariupol. Complet ruinat", a declarat Zelenski, potrivit Al Jazeera.

"Acesta este motivul pentru care subliniem din nou și din nou accelerarea livrărilor de armament către Ucraina. Ceea ce este rapid necesar este paritatea pe câmpul de luptă pentru a opri această armată diabolică și a o împinge dincolo de granițele Ucrainei", a adăugat președintele Ucrainei.

23-06-2022 07:21

Rusia susține că trupele ucrainene au fost încercuite la sud de Lîsîceansk

Forțele rusești au încercuit trupele ucrainene la sud de Lîsîceansk, a declarat miliția susținută de Moscova din autoproclamata Republică Populară Luhansk (RPL), potrivit agenției de presă de stat rusești TASS.

LPR a declara că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni și "mercenari străini" au căzut într-un "cerc strâns" al forțelor rusești în zona Hirske și Zolote, situată la sud de Lîsîceansk, relatează TASS, citată de Al Jazeera.

TASS a citat, de asemenea, o sursă din RPL care a declarat că forțele sale au cucerit satul Volcheyarovka, la aproximativ 12 km sud-vest de Lîsîceansk.

Sursa: StirilePROTV

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO